Máte radi štipľavé jedlo? Pravdepodobne sa dožijete vysokého veku

Pálivé chilli papričky nemá v obľube každý. Vedci ale opäť preukázali, že majú na naše zdravie pozitívny vplyv.

Vedci z univerzity v americkom Vermonte zbierali viac ako 23 rokov dáta šestnástich tisícok Američanov. Konkrétne sledovali zloženie ich stravy, zdravotný stav a hľadali medzi nimi spojitosti. Okrem iného zistili, že u dospelých jedincov, ktorí pravidelne konzumovali chilli papričky, bolo až o 13% nižšie riziko výskytu závažných ochorení. Tento výsledok potvrdzuje už skoršie štúdie, poukazujúce na pozitívny účinok pálivých jedál na organizmus.

Tajomstvo chilli papričiek tkvie v kapsaicíne, rastlinnom alkaloide, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť. Okrem toho sa ale tiež viaže na receptory zodpovedné za aktiváciu mechanizmov zabraňujúcich obezite.

spicy1-e1484590373217

“Aktivácia vaniloidného receptora TRPV1 stimuluje bunkový mechanizmus proti obezite. Táto ochrana znižuje riziko kardiovaskulárnych, metabolických a pľúcnych chorôb. Kapsaicín tiež pôsobí na prietok krvi srdcom, a funguje tak ako prevencia pred srdcovými ochoreniami,” stojí v správe bádateľov.

O dôvod viac, prečo si užívať vaše obľúbené ostré jedlo.